Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΗΛΙΑΣΚΟΣ.

Ο Βαγγέλης Ηλιάσκος για τον βιολογικό Ωρωπού.

  Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α.) του έργου  «Αποχέτευση Ακαθάρτων και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) των οικισμών Μαρκοπούλου, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού», έτσι ώστε να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά ή με παρατηρήσεις, επί των  Περιβαλλοντικών απαιτήσεων που προβλέπει η μελέτη για την λειτουργία του έργου. Την εισήγηση της μελέτης έκανε ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Αναγνωστόπουλος πολιτικός μηχανικός, εντεταλμένος σύμβουλος από την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου για τέτοια θέματα, παρουσιάζοντας με βίντεο-προβολέα και βίντεο-οθόνη  όλες τις λεπτομέρειες και εναλλακτικές προτάσεις που προβλέπονται έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα με τον καλύτερο τρόπο. Στην συζήτηση του θέματος έγιναν αρκετά θετικά σχόλια από αρκετούς συμβούλους αφού στην μελέτη προβλέπεται τριτοβάθμια επεξεργασία με μεμβράνες αλλά και όλες οι σχετικές προϋποθέσεις έτσι ώστε το όλο έργο να λειτουργήσει με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.Όπως ήταν φυσικό η απόφαση ήταν ομόφωνα θετική με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που αναφέρονταν στην εισήγηση.
      Δυστυχώς η Δημοτική αρχή, όχι μόνο ήταν απούσα από την συζήτηση του θέματος αλλά προσπάθησε να ζητήσει αναβολή χωρίς να υπάρχει αιτιολογημένο αίτημα, προσπαθώντας να φρενάρει μια διαδικασία η οποία έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο αρκετές φορές και πολύ  περισσότερο, έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με πολίτες και φορείς για τις συγκεκριμένες αποφάσεις.
     Η παρουσία μας ήταν επιβεβλημένη στο συγκεκριμένο Περιφερειακό συμβούλιο, πολύ δε περισσότερο όταν μάθαμε  ότι υπάρχει το αίτημα της αναβολής για ανεξήγητους λόγους. Μαζί μου ο πρώην Αντιδήμαρχος Αυλώνα, ο Ανδρέας Λέκκας και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Κώστας Ανυφαντής, παρόντες στην συνεδρίαση για να παρέμβουμε αν και εφ΄ όσον ήταν απαραίτητο για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
     Θέμα αναβολής δεν μπήκε καθόλου τελικά,παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί τις προηγούμενες μέρες αφού η ίδια η Περιφερειάρχης πριν την έναρξη της συνεδρίασης σε συνομιλία που είχαμε παρουσία αρκετών συμβούλων πήρε ανοιχτά θέση λέγοντας ότι τέτοια σοβαρά θέματα δεν αναβάλλονται, όποιος θέλει ας έρθει εδώ κατά την συζήτηση του θέματος να πει την άποψή του και να την στηρίξει.
     Θέλω να ευχαριστήσω αλλά και να συγχαρώ την Ρένα τη Δούρου για την παλληκαρήσια αλλά και αντικειμενική της θέση για την συζήτηση του θέματος όπως και τον εισηγητή τον κ. Αναγνωστόπουλο για την άψογη παρουσίαση της μελέτης, επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη τον Πέτρο Φιλίππου, τους Περιφερειακούς Συμβούλους τον Στέλιο Κοροβέση και τον Χάρη Δαμάσκο, που ήταν γνώστες του θέματος.
     Αρνητική έκπληξη, η θέση της κας Ιωάννας Στεργίου που αν και ήρθε μετά την συζήτηση του θέματος μας δήλωσε ότι είχε διαφορετική άποψη και αν ήταν  παρούσα θα το καταψήφιζε, επειδή σαν δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας το 2011 είχε προτείνει να γίνουν τρεις βιολογικοί με τρεις διαφορετικές χωροθετήσεις, μια δίπλα στο δέλτα του Ασωπού και δύο σε μη οριοθετημένα ρέματα στο Μαρκόπουλο και κοντά στο κτήμα Λάτση, στα οποία χρειάζονται να γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, βάση μελετών που έχει εκπονήσει η πρώην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, όταν ήταν και η ίδια νομαρχιακή σύμβουλος.
      Δεν μας είπε ποτέ όμως με ποιους περιβαλλοντικούς όρους, ποιους αποδέκτες, τι βαθμό επεξεργασίας και με ποια χρηματοδότηση. Προφανώς δεν έχει καταλάβει η κα. Στεργίου  ότι δεν είναι πλέον αντιπολίτευση για να εκφράζει ασαφείς και μη υλοποιήσιμες προτάσεις επειδή έτσι νομίζει. Σήμερα είναι στη διοίκηση και πρέπει να αποφασίζει αλλά και να υλοποιεί αποφάσεις τεκμηριωμένες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και μέσα από  τα αρμόδια θεσμικά όργανα.
      Κλείνοντας, επειδή είμαι σίγουρος ότι θα ειπωθεί πως το έργο έχει απενταχθεί τον Ιούλιο του 2014, θα πω για ακόμη μια φορά όπως ανέφερα και στην επιστολή μου προς τον Δήμο τον Δεκέμβρη του 2014, ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Ανακλήσεις αποφάσεων ένταξης των  ενταγμένων πράξεων (έργων), γίνονται κάθε χρόνο από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α και το Υ.Π.Ε.Κ.Α. Ενημερώνοντας όμως τις παραπάνω υπηρεσίες ότι συνεχίζεις την προσπάθεια για την ωρίμανση  του έργου, έχεις το δικαίωμα όχι μόνο να ζητήσεις αλλά και να απαιτήσεις την επανένταξη της πράξης, πολύ δε περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι τα περισσότερα έργα που παραμένουν ενταγμένα, έχουν χαμηλό βαθμό ωρίμανσης και δεν προχωρούν σε όλη την Αττική. 
     Κάθε μέρα που περνάει όμως είναι σε βάρος του έργου και δυστυχώς έχουν περάσει εφτά μήνες από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα και δεν έχει γίνει έστω μισό βήμα στην όλη διαδικασία, το γιατί το ξέρουν οι διοικούντες.

                                      ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛ. ΗΛΙΑΣΚΟΣ

Όλη η συνεδρίαση στο- youtube-
-9η συνεδρίαση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 17-3-15-

Από   6.00 έως 15.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου